Bemutatkozás

Tevékenységünk

BemutatkozásBiotechnológiai vállalkozásunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítséget nyújtsunk a nagyüzemi állattartásban szolgálatot teljesítő állatorvos kollégáinknak a baktériumok okozta fertőző betegségek megelőzése és leküzdése területén. Tevékenységünk során a baktériumok okozta fertőző betegségek diagnosztikai laboratóriumi vizsgálatát a budapesti Állatorvostudományi Egyetem, Járványtani és Mikrobiológiai Tanszékével, és más diagnosztikai laboratóriumokkal és kutatóintézetekkel együttműködve végezzük, amely során kiszállásaink alkalmával gyűjtött, vagy a laboratóriumba küldött minták feldolgozása során megállapítjuk, hogy az adott állatállományban milyen bakteriális kórokozók vannak jelen. A kitenyésztett kórokozókat azonosítjuk, meghatározzuk fontosabb (pl. szerológiai) tulajdonságaikat, virulencia-faktoraikat, majd a közel 20 éves szakmai tapasztalat alapján telepspecifikus védekezési eljárást dolgozunk ki az állatállomány egészség-megőrzése érdekében.

Telepspecifikus vakcinák

Tevékenységünk eredményeként olyan telepspecifikus oltóanyagokat tudunk készíteni, amelyek révén az adott állatállományban jelen lévő kórokozókkal szembeni védelem nyerhető, kiküszöbölve ezáltal a kereskedelmi forgalomban kapható oltóanyagokban található antigének és az állományban jelenlévő kórokozók antigénjeinek különbözősége miatti problémákat.

A telepspecifikus vakcina egy olyan állatállományra szabott (tailor-made) oltóanyag, amely a legjobban alkalmazkodik egy állatállomány igényeihez, hiszen csak olyan inaktivált bakteriális kórokozókat tartalmaz, amelyet az adott állatállományban kórtani esetekből izoláltak. Egyszerre több bakteriális betegség kórokozójával szemben tudja emelni az egyedek és így az állomány ellenálló-képességét és az adott földrajzi környezetben (telepen, településen) előforduló szerotípusú kórokozókkal szembeni immunválasz kialakulását szolgálja. A vakcina szigorúan ellenőrzött GMP v. GMP-szerű körülmények között kerül előállításra, és a termék sterilitása, formaldehid és tartósítószer-tartalma akkreditált laboratóriumok által ellenőrzött, ártalmatlansága pedig bizonyított. A vakcina összetétele gyártási tételről gyártási tételre változtatható, precízen követve az állatállomány mikroflórájában bekövetkező esetleges változásokat.

A telepspecifikus vakcina alkalmazása, mint egy állatállomány baktériumok okozta fertőző betegségekkel szemben való védelmének módszere, egy nemzetközileg elfogadott, Európában is széles körben alkalmazott, szakirodalmi adatokkal alátámasztott, szakkönyvek által ajánlott módszer. A módszert (autovakcina) a humán gyógyászatban is nagy sikerrel alkalmazzák, erre számos szakirodalmi adat található.

Folyamatos monitorozás

Az általunk felügyelt állatállományokat mikrobiológiai értelemben állandó megfigyelés alatt tartjuk. Amennyiben klinikai tünetekben megnyilvánuló megbetegedések, vagy elhullások vannak az állományban, a vizsgálati anyagokból izoláljuk a kórokozókat, jellemezzük azokat és ezeknek az információknak a birtokában szakmai szempontok alapján tudjuk megváltoztatni az oltóanyagok összetételét, hogy a következő vakcinázáskor már az új összetételű oltóanyag álljon kollégáink rendelkezésére.

Az izolált kórokozók antibiotikum-érzékenységének meghatározása

Vizsgálataink során izolált bakteriális kórokozók in vitro antibiotikum-érzékenységét is meghatározzuk azon antibiotikumokkal szemben, amelyek készítményei Magyarországon törzskönyvezve vannak az adott állatfajra, és a hazai piacon beszerezhetőek, így lehetőséget biztosítunk az állatállományt ellátó kollégáknak, hogy célzott antibakteriális kezelés révén a leghatékonyabb készítményt alkalmazzák, amivel jelentős anyagi megtakarítást realizálhatnak.