Termékek

Baromfi


A baromfifélék (lúd, kacsa, vadkacsa, tyúk, fácán, pulyka) vonatkozásában elsősorban a nagyobb gazdasági kártétellel járó bakteriális fertőző betegségek (pl. baromfikolera, sertésorbánc baktériuma okozta vérfertőzés, anatipestifer-betegség) tekintetében kívánunk segítséget nyújtani telepspecifikus oltóanyagok készítésével. A baromfiállományban előforduló bakteriális kórokozókat (Pasteurella multocida, Riemerella anatipestifer, Gallibacterium anatis, Erysipelothrix rhusiopathiae, Ornithobacterium rhinotracheale) elhullott, vagy klinikai tüneteket mutató állatokból izoláljuk és ezekből az izolátumokból készítünk inaktivált telepspecifikus oltóanyagot, amit visszajuttatva az állományba, annak az adott kórokozóval szembeni aktív immunstátuszát fokozni tudjuk.
Baromfi

Házi nyúl


A házi nyulak esetében a Pasteurellosis elleni védekezésben van legnagyobb létjogosultsága a telepspecifikus vakcinák alkalmazásának. Ha az állományban jelentkezik ez a megbetegedés, akkor elhullott, vagy klinikai tünetet (pl. orrfolyás) mutató állatokból (orrtamponminta) izoláljuk a légzőszervi kórokozókat (Pasteurella multocida, Bordetella bronchispetica) és ezekből tudunk telepspecifikus oltóanyagot készíteni az állománynak. A Staphylococcosis ellen (Staphylococcus aureus) is tudunk inaktivált, telepspecifikus oltóanyagot előállítani.
Házi nyúl

Sertés


A sertéstartásban egy sor baktérium okozta fertőző betegség vonatkozásában indokolt lehet a telepspecifikus oltóanyagok használata, és nagyon jó tapasztalatok, valamint szakirodalmi adatok állnak rendelkezésre ezek hatékonysága tekintetében. Légzőszervi megbetegedések közül az Actinobacillus pleuropneumoniae okozta tüdő- és mellhártya-gyulladás, az Actinobacillus suis okozta kórkép, a Glässer-betegség (Haemophilus parasuis), a torzító orrgyulladás (Pasteurella multocida, Bordetella bronchiseptica), a sertésorbánc (Erysipelothrix rhusiopathiae), az E. coli okozta betegségek, és a Staphylococcus hyicus okozta exsudatív bőrgyulladás ellen tudunk telepspecifikus oltóanyagot készíteni. A kórtani mintákból kitenyésztett baktériumokat alaposan megvizsgáljuk, szerotipizáljuk, jellemezzük ezeket, és csak ezen információk birtokában döntünk a megfelelő oltóanyag készítéséről.
Sertés

Szarvasmarha


A borjak klasszikus felnevelési betegségei területén is kínálunk telepspecifikus védekezési lehetőségeket. A borjak E. coli okozta hasmenése (Escherichia coli F5, F17, F41) valamint a légzőszervi megbetegedések, tüdőgyulladás (Pasteurella multocida, Mannheimia haemolytica, Histophilus somni, Trueperella pyogenes) ill. a fertőző keratoconjunctivitis (Moraxella (M.) bovis) esetében tudunk telepspecifikus védekezési eljárást kidolgozni.
Szarvasmarha


A lovak baktériumok okozta fertőző betegségei közül a mirigykór (Streptococcus equi ssp. equi), a Rhodococcus equi okozta betegség és néhány más, egy-egy állományban esetlegesen előforduló fertőző betegség, valamint a dermatophytosisok esetén lehet a telepspecifikus védekezési eljárást alkalmazni.

Kutya


Kutyáknál a papillomatosis kezelésében, a Bordetella bronchiseptica okozta tüdőgyulladás és egyes idült bőr (külsőfül)-gyulladásos kórképek megelőzésében ill. kezelésében lehet szerepe az autovakcináknak.
Kutya